Zilveren Kruis Achmea (Projectmanagement)

Zilveren Kruis Achmea is 1 van de grootste 4 zorgverzekeraars in Nederland en heeft een projectportfolio van ICT projecten van tientallen miljoenen verdeeld over +/- 40 projecten.

Introductie

Voor Zilveren Kruis Achmea is een maatwerk projectmanagement applicatie ontwikkeld. Op deze businesscase pagina leest u meer over dit bedrijf en de vraag van deze klant.

We zetten de behaalde resultaten en de voordelen op een rij én beschrijven stap voor stap het ontwikkelingsproces en de onderliggende techniek.

Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met ons.

Project:

projectmanagement applicatie

Organisatie:

zilveren Kruis Achmea

Branche:

verzekeraars

Afdelingen:

projectmanagement

Aantal gebruikers:

circa 50

Neem contact op

De vraag van de klant

“De centraal aangeboden oplossing voor projectmanagement was voor ons erg arbeidsintensief en foutgevoelig. Wij zochten een oplossing voor een efficiënte besturing van ons projectenportfolio waarbij een door ons uitgewerkte variant van Prince-II methodiek leidend is.

Diverse standaard oplossingen zijn overwogen, maar om volledig aan te sluiten bij ons eigen proces is uiteindelijk toch gekozen voor maatwerk”Behaalde resultaten

Een substantiële kwaliteitsverbetering én een besparing van 70% (van 8 FTE naar 2,5 FTE) op de personeelskosten voor het uitvoeren van de Projectmanagementondersteuning,  eenduidige rapportages en uitgebreide analysemogelijkheden van het gehele portfolio

“Het systeem sluit heel goed aan bij onze besturingsfilosofie en daardoor is er op elk gewenst moment een goed inzicht in de uren, capaciteit en kosten gemonitord waarbij constant inzichtelijk is hoe een project ervoor staat en of dat binnen de gestelde kaders blijft. Het volledige proces van besluitvorming wordt ondersteund”


Voordelen van deze op maat gemaakte oplossing

- De maatwerkapplicatie sluit volledig aan bij het door de afdeling zelf uitgewerkte proces van projectmanagement

- Ten allen tijde inzicht in de voortgang van de projecten, zowel op financieel vlak als qua uren en beschikbare capaciteit van de benodigde mankracht

- Portfoliobesturing is nu veel accurater en er kunnen sneller en beter onderbouwde beslissingen worden genomen

- Naast inzicht in projecten worden ook de Proposals meegenomen in de keten

- Diverse geautomatiseerde controles op het proces

De aanpak

Via een scrum / agile ontwikkelproces is de eerste versie van de applicatie opgebouwd.

Voordat gestart kon worden met de bouw moet er nog wel een slag geslagen worden in de vertaalslag van de beschrijving van de methodiek naar de juiste uitgangspunten voor het bouwen van de applicatie. In meerdere sessies werd de klant door de ontwikkelaars bevraagd om het proces in de beschreven methodiek zodanig SMART te maken dat deze in de applicatie opgenomen konden worden.

Via een proces van bouwen, reviewen en doorbouwen is in een half jaar tijd de gehele applicatie opgebouwd.

In samenloop met de oplevering van de applicatie is een afschaling van personele inzet op dit proces gerealiseerd van 8 FTE naar 2,5 FTE

Na de eerste oplevering zijn in de loop van de tijd diverse functionaliteiten toegevoegd, waaaronder de XL_Overzichten module  om snel overzichtelijke analyses te kunnen presenteren.

In 2020 is de applicatie omgebouwd naar een Access-Frontend met een SQL backend.

Samen een project starten?

Benieuwd naar wat ik voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Laten we dan samen in contact komen om de mogelijkheden door te nemen!

Contact

De techniek

De oplossing die is ontwikkeld, is gebaseerd op meerdere componenten waarbij in de eindoplossing gebruik is gemaakt van een SQL-database als backend en Access (in combinatie met VBA) voor de applicatie zelf en Excel (in combinatie met VBA) voor een aantal extra analyses en rapportages .

Bekijk meer van mijn werk!

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer details over mijn werk? Bekijk onderstaand vier van mijn meest recente projecten! 

Zilveren Kruis Achmea (Projectmanagement)

Bekijk Project >

XL_Rooster (Personeelsrooster)

Bekijk Project >

's Heeren Loo (benchmark)

Bekijk Project >
TERUG